zondag 24 februari 2013

Visite rennen


Door Annemarie

Waar komt het werkwoord – of is het een uitdrukking? – ‘visite lopen’ eigenlijk vandaan? Er worden namelijk tijdens deze bezigheid in het ziekenhuis maar weinig meters gemaakt. Vaak is ‘visite zitten’ of ‘visite staan’ beter op zijn plaats. Waarschijnlijk stamt het uit vroeger tijden, toen patiënten weken en maanden opgenomen lagen; hun arts daardoor de dossiers kon dromen en niet elke keer iets toe te voegen had. Dan kan je lekker doorlopen. Als je, zoals wij, elke week op een nieuwe afdeling begint, dan moet je toch bij elke patiënt wel even stilstaan om zijn of haar voorgeschiedenis te leren kennen. De standaardvragen bij elke patiënt zijn: HIV positief of negatief? Indien positief; welk stadium? Tuberculose verdacht?

Gelukkig kan ik mijn bezigheden op de afdelingen nog steeds beter omschrijven met visite staan dan met visite lopen, maar de snelheid in meters per minuut loopt wel op. Deels natuurlijk door toegenomen ervaring, deels doordat er twee collega’s zijn vertrokken en ik nu met 1 collega het ziekenhuis mag runnen, maar het zal er ook mee te maken hebben dat de beslisboom niet zo uitgebreid is als in Nederland. De paar onderzoeken die je hebt kan je in de strijd gooien – als de patiënt of zijn/ haar familie geld heeft – en daarna zijn de mogelijkheden tot behandeling ook maar beperkt. De goede gewoonte om bij elke patiënt een lijst van mogelijke diagnoses op te stellen ben ik in heel snel tempo aan het verleren. Helaas, want niet elke patiënt volgt de hoofdweg en waar je niet aan denkt kan je ook niet behandelen. HIV en tuberculose verklaren wel heel veel, maar niet alles. Het zou erg fijn zijn als er een bericht in het dossier verschijnt als je de verkeerde weg inslaat: “indien mogelijk keer om”. Helaas is dat niet zo. Patiënten raken in coma en overlijden. Je staat er bij en kijkt er naar. Verpleegkundigen zeggen dan al snel “die zal thuis wel wat traditionele medicijnen genomen hebben”. Onverantwoorde kruidengeneeskunde is inderdaad gevaarlijk, maar het is niet eerlijk om zwarte gat daaraan te wijten. Alhoewel ik heel graag zou willen weten hoe groot de invloed van ‘traditionele geneeskunde’ is.

Er wordt in het ziekenhuis heel wat afgelopen (bij voorkeur door de verpleegkundestudenten): die ene glucosemeter die we bezitten is meestal niet op de afdeling waar je hem nodig hebt; de  rit naar de apotheek moet vaak gemaakt worden voor een doos handschoenen, een zak vocht of medicijnen; of de dokter vraagt of er al resultaten bekend zijn, dus moet er iemand weer checken bij het laboratorium. Een portofoon- of  radiosysteem zou de communicatie flink verbeteren en heel wat schelen in kosten van beltegoed (tips en donaties welkom ;-).

------------------------

Bovenstaande schreef ik een aantal weken geleden. Ondertussen is er al weer een nieuwe arts aangenomen. De druk is voor even van de ketel. We hopen op een goede samenwerking en wat meer rust om de tijd te nemen voor patiënten en voor projecten die nu nog in de koelkast staan. In maart is er nog een sollicitatieronde om ons aantal weer op vier te brengen. Geen overbodige luxe, want er is altijd wel iemand op verlof of naar een workshop. Elke maandag is het weer een verrassing met hoeveel artsen je het werk mag verdelen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten