vrijdag 6 februari 2015

Culturele uitdagingen

Door: Annemarie

Interessant om te zien hoe mijn collega´s proberen om allerlei culturele gebruiken in ere te houden en tegelijkertijd ook hun eigen leven te leiden. Een van mijn collega´s heeft net een baby gekregen, zijn eerste. Moeder en baby worden dan geacht om de eerste weken bij haar ouders door te brengen. Daarna moeten ze naar zijn ouders om daar wat rituelen te doen voor de ´overdracht´ van de baby. Na daar nog enige tijd gebleven te zijn mogen ze bij de vader komen wonen. Alles goed en wel, maar mijn collega heeft ook geen zin om nog maanden alleen te blijven en steeds het hele land door te reizen. Dus dat wordt een compromis zoeken om toch iedereen tevreden te houden. De baby mag dan jouw zoon zijn, het is even goed een kleinkind van zijn grootouders als kind van zijn ouders. Hij is lid van een familie en daar kan je niet zomaar overheen walsen. Hoe ´modern´ je ook bent.

Een andere collega wil graag trouwen, maar hij heeft nog niet het geld bij elkaar voor de bruidschat. Dus probeert hij zo snel mogelijk geld te sparen om in ieder geval een significant eerste deel te betalen. Als hij later kinderen krijgt volgt een ander deel. En als dokter kom je natuurlijk niet weg met een paar duizend dollar, plus een goede bruidschat ben je aan je stand en je vrouw verplicht. En je hebt trouwens zelf niks in te brengen, tijdens de onderhandelingen van jouw oom met haar tante behoor je te zwijgen en daarna je portemonnee te trekken. Anders gaat het feest gewoon niet door.

En dan te bedenken dat ik voor vijf geiten weggegeven ben... Na drie zoons is daar nog helemaal niks bijgekomen. En bovendien is de jongste zoon nog geeneens fatsoenlijk voorgesteld aan de hele familie. Zijn grootouders hebben hem gelukkig al wel gezien.

Het is hier een heel gebruikelijke vraag waarom wij ervoor kiezen om onze kinderen  hier te houden. Wij zijn toch allebei druk, dan is het toch veel handiger om ze bij oma te laten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten